Denemarken: Boerkaverbod overbodig

De Deense regering vindt dat gelaatsbedekkende kleding als een boerka of een nikab haaks staat op de waarden waarop de Deense samenleving is gebouwd. Maar zij meent dat een speciaal verbod overbodig is, omdat onderwijsinstellen en publieke en particuliere werkgevers op grond van bestaande regels kunnen eisen dat leerlingen, leerkrachten en personeel hun gezicht tonen.

"Het gebruik van boerka of nikab ontneemt vrouwen het recht om in de Deense samenleving op voet van gelijkheid om te gaan met mannen en vrouwen die geen boerka of nikab dragen", zei de regering vandaag in een verklaring. Volgens een door de regering gestart onderzoek dragen maar twee of drie vrouwen in Denemarken een boerka en misschien tweehonderd een nikab. Maar de regering zegt haar stellingname niet te baseren op aantallen boerka- of nikabdraagsters, maar op de 'uitvoerige en vernederende beperkingen en moeilijkheden' die met de kleding geassocieerd worden.

De nationalistische Deense Volkspartij, een belangrijke bondgenoot van het minderheidskabinet, liet in een reactie weten de stellingname van de regering slap te vinden. "Het is jammer dat de regering er niets aan wil doen", zei plaatsvervangend partijleider Peter Skaarup.

De discussie over een boerka- en nikabverbod wordt ook in andere Europese landen gevoerd.