Gemeenten te zuinig met huisvesting scholen

Gemeenten hebben vorig jaar driehonderd miljoen euro, dat was bestemd voor schoolhuisvesting, niet uitgegeven, grofweg een vijfde van hun budget hiervoor. Dat leidt tot achterstallig onderhoud of tot noodinvesteringen door scholen zelf, blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Hierdoor worden scholen gedwongen geld dat is bedoeld voor onderwijs in stenen te investeren. Dat is onwenselijk en niet toegestaan, stelt de Aob. Veel scholen hebben last van een slecht binnenklimaat en moeten volgens de bond onderwijs geven in afgekeurde barakken of te kleine lokalen. "Een leerling heeft recht op een goede les in een prettig lokaal, niet een van beiden", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Het kabinet vindt ook dat gemeenten meer inzicht moeten geven in het geld dat zij uitgeven aan onderwijshuisvesting, schrijven de staatssecretarissen van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en Sharon Dijksma (PvdA) vandaag in antwoord op Kamervragen van D66. Nog dit jaar wordt nader onderzocht of sprake is van onderbesteding. Uit onderzoek in 2009 bleek al dat gemeenten meer geld voor onderwijshuisvesting krijgen dan ze uitgeven. De uitkomsten van het nieuwe onderzoek worden later dit jaar verwacht.

Gemeenten houden dus de hand op de knip, maar uit het onderzoek van de AOb blijkt dat er ook enkele gemeenten zijn die juist extra bijleggen. Zo gaven de gemeenten Littenseradiel en Werkendam twee keer meer uit aan scholen dan het bedrag dat ze van het rijk hebben gekregen.

De bond heeft vandaag de site hoegulismijngemeente.nl online gezet, waarop te zien is in welke gemeenten geld blijft liggen. Dit moet een aanzet geven tot een grootscheepse opknapronde van schoolgebouwen. "Scholen, gemeenten en het rijk moeten stoppen elkaar de schuld te geven van achterstallig onderhoud", vindt Dresscher. "Het probleem ligt op tafel, wij willen dat het opgelost wordt."

Overigens potten ook scholen geld op. In 2008 ging het om 130 miljoen euro, liet het ministerie van Onderwijs eerder deze week weten. Bij basisscholen bleef zestig miljoen euro liggen en in het voortgezet onderwijs werd zeventig miljoen euro niet besteed. Gezamenlijk hebben ze inmiddels ruim vier miljard aan eigen vermogen opgebouwd. De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt of hierbij geen regels worden overtreden.