Nominaties 'Big Brother Awards' bekend

De nominaties voor de 'Big Brother Awards' zijn bekend! Deze awards worden uitgedeeld aan verschillende onderwerpen die de privacy het sterkst hebben geschonden in de afgelopen tijd. De categorieën waar aan mee kan worden gedaan zijn: overheid, voorstellen, bedrijven en personen. Dit heeft voor 2009 een twaalftal genomineerden opgeleverd.

In de categorie overheid zijn de volgende zaken genomineerd; de DNA-databank voor kinderen: een genetisch strafblad voor jeugdzondes, de Paspoortwet: wat elke burger bij voorbaat verdachte maakt, het CIOT: het telefoonboek van de Nederlandse opsporingsdiensten. Klik hier voor een uitleg over de bovenstaande genomineerden. 

In de categorie bedrijven zijn genomineerd: online quizbedrijf Advance Concepts: voor zijn illegale verzamelpraktijken, Albert Heijn: voor zijn test met een biometrische databank voor koopjesdoeleinden en T-Mobile en Vodafone: voor het onverplicht doorsluizen van smsjes naar opsporingsdiensten.

In de categorie voorstellen zijn genomineerd: het downloadverbod: vanwege het controleren van het internetgebruik van een paar miljoen Nederlandse internetgebruikers, de mobiele naaktscanners: van de politie omdat iedereen hiermee in zijn hemd wordt gezet en het INDECT-project: een Orwelliaans informatiesysteem voor de observatie van burgers.

In de categorie personen zijn genomineerd: minister ter Horst: om haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat, minister Klink vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het EPD en korpschef Frans Heeres om de inzet van militaire spionagevliegtuigjes tegen gewone burgers.

Daarnaast kan er ook nog gestemd worden voor de publieksprijs. De publieksprijs is voor de kandidaat die de privacy het meeste schendt. Als men bijvoorbeeld vindt dat het downloadverbod zeker een Big Brother Award moet krijgen, kan er hier op de poll gestemd worden. De winnaars zullen op 5 februari aanstaande bekend worden gemaakt op het speciale Awardsgala. Daar zal ook de winnaar van de Winston-award bekend worden gemaakt. Deze persoon heeft zich in positieve zin ingezet voor de bescherming van privacy. Klik hier om meer informatie over de genomineerde onderwerpen te lezen. 

Submitter:  Bron: FOK! / Persbericht