Friese politie zet streepjescodes in bij opsporing

De politie in Friesland gaat als eerste korps in Nederland streepjescodes inzetten bij de opsporing van overvallers. Op posters en flyers staat een zogeheten tag die met een mobiele telefoon gescand kan worden en doorverwijst naar een internetpagina met informatie over een zaak.

De Friese politie zet het middel nu in om meer informatie te krijgen over overvallen op supermarkten in Leeuwarden. Informatie en foto's over de zaak staan ook op de website dadergezocht.nl. Ook heeft het korps een opsporingsfilmpje geplaatst op YouTube.

De politie kreeg het idee voor het gebruik van de 'barcode' van een volger van de Twitterpagina van dadergezocht.nl. De man uit Oentsjerk maakte zelf de tag en stelde die beschikbaar aan de politie.

De vierkante, geblokte streepjescode kan door gebruikers van een telefoon met camera worden gescand. Daarvoor moet wel een gratis programmaatje worden geïnstalleerd.

De politie zoekt de verantwoordelijken voor drie gewapende overvallen. De eerste vond plaats in november. De overvallen zijn gepleegd door gemaskerde mannen met vuurwapens. Bij twee overvallen werd geld buitgemaakt.

De daders zijn vermoedelijk jonge mannen uit Leeuwarden. De politie hoopt dat de inzet van de 'nieuwe media' jongeren te bereiken.

De Friese politie kampt momenteel, net als een aantal andere korpsen in het noorden en oosten van het land, met computerproblemen. Of dat gevolgen heeft op de inzet van de moderne opsporingstechnieken is niet bekend.