OM dagvaardt Alberto Stegeman

Het Openbaar Ministerie dagvaardt Alberto Stegeman vanwege een undercoveractie op Schiphol. Stegeman heeft een KLM-toegangspas nagemaakt en rondgelopen op verboden terrein. Het OM ziet hierin aanleiding om de programmamaker voor de rechter te slepen.

Stegeman en een collega wilden met hun actie aantonen dat de beveiliging op Schiphol zo lek is als een mandje. Ze wisten door te dringen tot het regeringsvliegtuig.

Het parket in Haarlem biedt Stegeman een schikking aan van 2.500 euro, waarmee de zaak kan worden afgedaan. Stegeman weigert: "Ik heb dit als journalist gedaan, niet als terrorist! De staat heeft zijn voordeel ermee kunnen doen. Ze hebben de rampzalige bewaking eindelijk eens kunnen aanpakken."

Update 13.14 uur
Alberto Stegeman heeft van Justitie een boete van 1.500 euro gekregen voor zijn undercoveractie. Zijn medewerker kreeg een boete van 1.000 euro opgelegd. Stegeman vervalste onder meer een toegangspas van een KLM-medewerker, die inmiddels is ontslagen. De boete is opgelegd omdat de strafbare feiten zwaarder wegen dan het journalistieke belang, zo licht het OM toe.