Jongeren stemmen niet op jongeren

Jongeren stemmen niet eerder op jongeren bij verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van het jongerenpanel TopX in opdracht van NOS Headlines. 83,8 procent van de ruim 3000 ondervraagde jongeren gaf aan niet sneller op een kandidaat te stemmen omdat die jong is. Eentiende van de jongeren stemt wel eerder op een kandidaat die jonger is dan dertig.

De NOS liet de enquête doen omdat het elf jongeren volgt uit het hele land en van verschillende partijen die verkiesbaar zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Uit een debat tussen deze jongeren bleek dat veel van hen er toch vanuit gingen dat jonge mensen op jonge kandidaten stemmen. Toch snapt D66-kandidaat Rob Jetten (22) uit Nijmegen het stemgedrag wel. "Jongeren zijn best in staat om een overwogen keuze te maken, daarbij is leeftijd echt niet het belangrijkst."

Er is ook onderzocht welk thema de jongeren het meest interessant vinden. Dat blijkt orde en veiligheid te zijn, gevolgd door onderwijs en verkeer/openbaar vervoer. "Je moet je veilig voelen in de horeca, er worden nog regelmatig meisjes lastiggevallen", zo onderstreept Ruben Mink (20) van het CDA in Rotterdam.