Lange voetballers worden vaker bestraft

Het is in het voetbal niet altijd een voordeel om lang te zijn. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek van enkele studenten van de Rotterdam School of Management. Niels van Quaquebeke en Steffen Giessner analyseerden diverse competities en kwamen tot de conclusie dat scheidsrechters bij onduidelijke overtredingen vaker de langste speler als schuldige aanwijzen.

Het duo analyseerde alle overtredingen van de afgelopen zeven seizoenen in de Champions League en Duitse Bundesliga en van de afgelopen drie WK's. Na bestudering van deze ruim 120.000 overtredingen viel op dat lange spelers vaker werden bestraft, zelfs als er geen sprake van een overtreding was. Opvallend genoeg oordeelden supporters vaak hetzelfde als scheidsrechters en wezen ook zij de langste speler als dader aan.

Van Quaquebeke heeft ook een verklaring voor dit gedrag: "In onduidelijke situaties, waarin het lastig is een dader aan te wijzen, moeten mensen op hun instinct afgaan om een beslissing te nemen. Daarbij was het aannemelijk dat de grootte van de speler en ook zijn zichtbaarheid als beslissingsfactor mee zou spelen."