Conferentie Azië over behoud tijger

Aziatische landen moeten meer politieke wil tentoonspreiden en een betere samenwerking nastreven om te voorkomen dat tijgers in het wild uitsterven. Dat hebben natuurbeschermers en de Wereldbank vandaag gezegd.

De waarschuwing ging uit naar dertien landen waar de tijger in het wild voorkomt. Deze landen wonen de eerste Ministeriële Conferentie voor het Behoud van de Tijger bij. Doel van de driedaagse bijeenkomst is landen te overtuigen meer te doen om het roofdier te beschermen en streefgetallen in het leven te roepen om het aantal tijgers te doen toenemen. Deze toezeggingen moeten vervolgens in september worden beklonken tijdens een bijeenkomst in Vladivostok, in Rusland.

"Er is geen ruimte meer voor de tijger en andere wilde dieren in Azië zonder een meer verantwoord en uitvoerbaar programma voor economische groei en infrastructuur", zei Robert Zoellick, de directeur van de Wereldbank, tegen de honderdtachtig afgevaardigden op de conferentie.

Door menselijk handelen, met name door stropen en een afname van negentig procent van het leefgebied, zijn de aantallen tijgers sterk gedaald. Waren er aan het begin van de twintigste eeuw nog zo'n honderdduizend, nu zijn er nog maar 3600 tijgers. De Javaanse en de Balinese tijger zijn in de vorige eeuw uitgestorven.

De dertien landen die aan de conferentie deelnemen zijn Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Birma, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam.