Kamer wil sms-diensten snel aanpakken

De Tweede Kamer wil tempo maken met de aanpak van betaalde sms-diensten. Staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk (PvdA) zegt een halfjaar nodig te hebben voor de benodigde wetgeving, maar dat duurt de Kamer te lang, bleek vandaag tijdens een debat. "Dit moet met spoed gebeuren", zei Arda Gerkens (SP).

Heemskerk kondigde vrijdag maatregelen aan voor de aanpak van de sms-diensten. Er komen nog steeds veel klachten binnen over abonnementen met betaalde sms-diensten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bestellen van een ringtone, waarbij niet direct duidelijk is of sprake is van een abonnement. Vooral kinderen worden soms op hoge kosten gejaagd.

Daarom wordt de gedragscode die de sector zelf hanteert, aangescherpt en komt de staatssecretaris met aanvullende wetgeving. Die moet telecombedrijven in staat stellen te weigeren geld van iemands rekening af te schrijven als de betreffende sms-aanbieder de gedragscode niet naleeft.

De Kamer steunt het pakket maatregelen, maar wil dat Heemskerk vaart maakt met de invoering ervan. De bewindsman zegt ongeveer een halfjaar nodig te hebben, maar verschillende partijen wezen erop dat de wetgeving veel sneller kan worden ingevoerd door de huidige telecomwet te wijzigen.

"Ik heb geen vertrouwen meer in de zelfregulering van de sector", zei Martijn van Dam (PvdA). "Ze hebben genoeg kansen gehad. Nu doen wij het zelf." Van Dam is van plan snellere actie af te dwingen met een motie. Ook GroenLinks en de SP drongen aan op snelheid. Heemskerk zei daarop dat hij liever de 'koninklijke weg' bewandelt, maar dat hij zich zal neerleggen bij een meerderheid van de Kamer.