Doodstraf voor Australiër in Afghanistan

Een Australische huurling is in Afghanistan ter dood veroordeeld wegens de moord op een Afghaanse collega. De schuld van de moord probeerde de man bij de Taliban te leggen. Dat heeft een rechtbank in Kabul gezegd.

De Australische ex-militair Robert William Langdon (38) werd vorig jaar oktober door een hof in Kabul schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld. Een hof van beroep bevestigde het vonnis vorige week.

De Australische premier Kevin Rudd liet weten dat zijn regering alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat het vonnis voltrokken wordt. Australië is sterk gekant tegen de doodstraf en voert geregeld een stevige lobby om doodvonnissen van veroordeelde landgenoten omgezet te krijgen in celstraffen.

Langdon werkte voor het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Four Horsemen International en heeft toegegeven in mei een Afghaanse bewaker te hebben doodgeschoten na een ruzie over de beveiliging van een konvooi. Volgens Langdon liep het konvooi in de provincie Wardak in een hinderlaag van de Taliban, maar wist het te ontkomen naar de hoofdstad van de provincie. Daar aangekomen zouden de twee ruzie hebben gekregen over de vraag of het konvooi zijn tocht moest voortzetten.

Volgens Langdon schoot hij de bewaker neer uit zelfverdediging, omdat de laatste naar zijn pistool zou hebben gegrepen. Andere getuigen zetten hun vraagtekens bij deze uitleg. De Afghaanse bewaker zou hebben geruzied met Langdon omdat hij het niet veilig achtte de rit te vervolgen. De Australiër zou de man daarop met een kalasjnikov hebben neergeschoten, het lichaam in een voertuig hebben gelegd en het konvooi verder hebben laten rijden. Wat later zou Langdon de overige bewakers opdracht hebben gegeven in de lucht te vuren, om een aanval van de Taliban te simuleren, en zou hij zelf een granaat hebben gegooid in de achterbak van het voertuig waarin het lichaam van de door hem neergeschoten bewaker lag.

Langdon werd gearresteerd toen hij met een vliegtuig het land wilde verlaten.