Van Bommel en Duisenberg niet vervolgd

Gretta Duisenberg en de SP-Kamerleden Harry van Bommel en Sadet Karabulut worden niet vervolgd voor het aanzetten tot haat. De drie liepen begin vorig jaar mee in een anti-Israëldemonstratie waarbij leuzen werden gescandeerd als 'intifada, intifada, Palestina vrij' en 'Hamas, Hamas, joden aan het gas'. Het Openbaar Ministerie laat vandaag weten de aangifte wegens aanzetten tot haat, discriminatie of geweld te seponeren.

Advocaat Bram Moszkowicz had aangifte gedaan tegen het drietal. Op een filmpje op YouTube was te zien dat de drie opriepen tot intifada. Op de achtergrond werd de leus over joden aan het gas geroepen. Van Bommel zei dat hij dat niet gehoord heeft.

Het OM laat weten dat het de Kamerleden en Duisenberg niet kan worden verweten dat zij niet onmiddellijk afstand hebben genomen van de leus. Uit het filmpje blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat ze gehoord hebben dat andere demonstranten de antisemitische teksten riepen.

Het roepen van 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' is strafbaar. Tijdens de demonstratie begin januari in Amsterdam heeft de politie niemand aangehouden voor het scanderen van de leus. Uit het filmpje blijkt niet duidelijk wie de tekst heeft geroepen, dus kan niemand als getuige worden opgeroepen.

Het oproepen tot intifada is niet strafbaar, omdat het geen betrekking heeft op joden in het algemeen, maar is gericht tegen de staat Israël. Daarom is er van aanzetten tot haat, discriminatie of geweld geen sprake. Met intifada kan zowel een gewelddadige als een geweldloze opstand worden bedoeld.