Raad van State schudt uitzetbeleid Somaliërs op

De Raad van State heeft de mogelijkheden van Somalische asielzoekers flink vergroot met een uitspraak in de zaak van een vrouw die dreigde te worden uitgezet. De vrouw tekende beroep aan tegen haar uitzetting en mag van de raad blijven, omdat het rond hoofdstad Mogadishu te gevaarlijk is voor een terugkeer, schrijft de Volkskrant.

De vrouw deed met succes een beroep op een Europese richtlijn. In de richtlijn staat dat niet hoeft te worden aangetoond dat iemand door individuele toestanden gevaar loopt. In Mogadishu zou sprake zijn van willekeurig geweld.

De uitspraak heeft volgens de Raad van State grote gevolgen voor asielprocedures in Nederland. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) heeft in april nog de mogelijkheden voor Somalische asielzoekers ingeperkt, maar wordt nu teruggefloten.

Tot april kregen asielzoekers uit delen van Somalië nog automatisch een tijdelijke verblijfsvergunning omdat het daar te gevaarlijk is voor een terugkeer, maar Albayrak schafte dat af. De regeling zou misbruik in de hand werken.

Alle zaken worden nu individueel bekeken, maar dat lijkt met de uitspraak weinig meer uit te maken. De komende weken staan volgens de krant nog zo'n dertig zaken van asielzoekers die zich op dezelfde regeling kunnen beroepen gepland.