Corus-toernooi: Kramnik en Shirov aan kop

Alexei Shirov is niet langer alleen koploper van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Vladimir Kramnik wist vandaag te winnen en omdat Shirov niet verder kwam dan een remise, delen beiden na vandaag de koppositie.

Kramnik, die zondag al knap won van Hikaru Nakmura, trof vandaag de nummer één van de wereldranglijst, Magnus Carlsen. De jonge Noor, die onlangs tijdens een toernooi in Londen nog won van Kramnik, speelde niet sterk en moest de winst gunnen aan zijn opponent.

Shirov kon niet winnen van Vassili Ivanchuk en daardoor kon Kramnik op gelijke hoogte komen. Beide spelers hebben na vandaag 6,5 punt behaald. Carlsen en de Rus Karjakin volgen op een punt achterstand

De Nederlandse inbreng in de A-groep van het Corus-schaaktoernooi wisten vandaag goede resultaten neer te zetten. Loek van Wely won zijn partij van Peter Leko, terwijl Jan Smeets het talent Fabiano Caruana wist te verslaan.

Van Wely was voor de wedstrijd niet te spreken over het feit dat een goede bekende van hem in de pool van de journalisten had aangeven dat Tiviakov boven hem zal eindigen. "Dat zal ik toch met haar man moeten opnemen", aldus een geprikkelde Van Wely.

Onze landgenoot wist uiteindelijk een lastig lopereindspel na zeven uur in zijn voordeel te beslissen. Hij heeft nu, net als Tiviakov, drie punten uit negen wedstrijden behaald.