IJs nabij Emmen dik genoeg voor NK

Het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs kan deze week in Drenthe nabij Emmen worden uitgeschreven. Dat heeft de secretaris van IJsclub Nieuw Amsterdam/Veenoord, Jan Baarslag, vandaag bekend gemaakt. De titelstrijd is echter nog niet bij KNSB-coördinator Teun Breedijk aangemeld. "We proberen hem te bereiken, maar dat lukt ons niet," zei Baarslag.

Het schaatspeloton en vele schaatsbestuurders, onder wie Breedijk, bivakkeren momenteel in de buurt van de Oostenrijkse Weissensee. Daar wordt woensdag het open Nederlands marathonkampioenschap gehouden. Drie dagen later staat op hetzelfde bergmeer de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht op het programma.

Baarslag meldt dat niemand op dit moment terug wil keren naar Nederland. "Dat is jammer, want wij hebben hier op een recreatieplas tussen Nieuw Amsterdam en Emmen een zestien centimeter dikke ijsvloer liggen. Dat is vier centimeter meer dan vereist. Als het peloton in Nederland was geweest dan hadden we binnen twee dagen het NK kunnen uitschrijven. We zullen nu nog een week moeten wachter eer iedereen weer in Nederland is. Aan een NK zonder deelnemers hebben we niks."

In 1996 werd het kampioenschap op natuurijs ook al door de ijsclub Nieuw Amsterdam/Veenoord georganiseerd. Destijds werd Yep Kramer Nederlands Kampioen.