'Verhagen kan beter thuisblijven'

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat overmorgen met lege handen naar de internationale Afghanistan-conferentie die dan in Londen wordt gehouden omdat de coalitie het nog altijd niet eens is over de toekomst van de Nederlandse missie in Afghanistan. Dat vindt de oppositie in de Tweede Kamer, bleek vanavond tijdens een debat.

"Jongens, we weten nog steeds niet wat we gaan doen", wordt volgens VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï Verhagens boodschap in Londen. "Verhagen gaat met lege handen naar Londen", constateerde ook SP-Kamerlid Harry van Bommel. Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters dreigt een blamage voor Nederland en kan Verhagen beter thuisblijven. "Verhagen zegt zelf altijd dat je niet serieus wordt genomen als je geen boter bij de vis kunt leveren."

Verhagen ging niet in op de kritiek. Hij reageerde evenmin op uitspraken van oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de Navo, Jaap de Hoop Scheffer (CDA). Die zei vanochtend in een radio-interview dat Nederland zes tot acht maanden langer in Uruzgan zou kunnen blijven. Dat is dan geen verlenging van de missie, maar uitstel van het vertrek.

Het kabinet discussieert al maanden over wat er moet gebeuren in Afghanistan als aanstaande zomer de huidige missie in Uruzgan afloopt. De PvdA wil dan weg, het CDA niet. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er voor de conferentie in Londen een plan zou zijn. Inmiddels is 1 maart de nieuwe deadline.

Het Kamerdebat ging verder onder meer over het pleidooi van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) voor onderhandelingen tussen het Westen en de Taliban, dinsdag in een interview in dagblad Het Parool. Dat is niet het kabinetsstandpunt, zei Verhagen. Het kabinet vindt dat alleen de Afghaanse regering zulke onderhandelingen kan voeren.

Verhagen zei dat hij in de ministerraad nooit heeft gemerkt dat Ter Horst zich niet kan vinden in de kabinetslijn. "Maar als een minister zich niet kan vinden in het kabinetsbeleid, is dat het probleem van die minister en niet van het kabinet", zei Verhagen. Verder liet hij blijken de bemoeienis van Ter Horst met zijn terrein niet te waarderen. "Ieder z'n toko."