Wethouder Zoetermeer weg om gif-dossier

In Zoetermeer is wethouder Frank Speel opgestapt vanwege het falende toezicht op Sterigenics. Dat bedrijf steriliseert medische apparatuur, maar daarvoor werd veel meer van een kankerverwekkende stof gebruikt dan toegestaan. In een debat kwam vandaag het college onder vuur te liggen, maar Speel stapte uiteindelijk zelf op.

Volgens de CDA-wethouder was zijn aftreden onvermijdelijk, zegt hij op zijn Twitterpagina. "Ik ben afgetreden om het dossier Sterigenics. Het was de enige juiste stap naar mijn mening." De gemeente bleek al in 2004 op de hoogte te zijn gesteld van de uitstoot, maar een rapport daarover is nooit doorgestuurd naar de gemeenteraad.

Eind december maakte de gemeente bekend dat Sterigenics jarenlang veel meer van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uitstootte dan toegestaan. Tweeduizend bewoners nabij het bedrijf en werknemers hebben hierdoor volgens de GGD een 'klein gezondheidsrisico' gelopen.

De kans dat mensen door de stof daadwerkelijk kanker oplopen is volgens de GGD klein. Er wordt nog onderzocht hoe het komt dat er zo lang niets is gedaan tegen de overmatige uitstoot.