Parlementsverkiezingen Afghanistan uitgesteld

De parlementsverkiezingen in Afghanistan zijn tot 18 september uitgesteld. Dit werd vandaag besloten. De voornaamste oorzaak van het uitstel is het gebrek aan financiële hulp van donorlanden.

Afghanistan heeft nog zo'n 35 miljoen euro nodig om de verkiezingen te kunnen betalen. Dit geld was vandaag nog niet toegezegd en de regering zag zich genoodzaakt de verkiezingen uit te stellen.

Donorlanden willen, voor ze met geld te hulp schieten, eerst weten hoe het geld voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar is besteed. Dat zegt een Afghaanse overheidsfunctionaris die anoniem wenst te blijven. De nieuwe verkiezingsdatum werd vastgesteld nadat de internationale gemeenschap beloofd had tegen die tijd geld beschikbaar te stellen.

President Hamid Karzai is begonnen met een reis naar onder andere Instanbul, Berlijn en Londen, om financiële en andere steun voor zijn regering te krijgen. Er is veel aan gelegen de verkiezingen goed te laten verlopen na de presidentsverkiezingen van afgelopen jaar. Waarnemers van de VN zagen zich toen genoodzaakt een miljoen stembiljetten ongeldig te verklaren, omdat er gefraudeerd zou zijn.

Karzai heeft de steun hard nodig nu hij beloofd heeft corruptie te bestrijden en de dienstverlening te verbeteren, terwijl het geweld van de Taliban toeneemt. Vandaag vonden bij twee bomaanslagen nog drie Amerikaanse soldaten de dood.

Naast een gebrek aan financiële middelen, spelen ook veiligheidsoverwegingen, logistieke problemen en de noodzakelijke vernieuwing van het verkiezingsproces een rol bij het uitstel. De Verenigde Naties zegt in een verklaring dat deze beslissing de gelegenheid biedt de verkiezingen beter voor te bereiden.

Aanstaande donderdag woont president Karzai de internationale conferentie over Afghanistan in Londen bij.