'Meer medische studenten geen oplossing'

Het toelaten van meer studenten op medische opleidingen helpt niet bij het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vandaag in het televisieprogramma Buitenhof gezegd. De roep om meer mensen toe te laten op zorgopleidingen om de vergrijzing het hoofd te bieden neemt toe.

Maar Klink rekende voor dat in 2020 vierhonderdduizend mensen extra nodig zijn. Tegen die tijd komen er volgens hem twintigduizend mensen op de arbeidsmarkt. Zelfs als iedereen voor een medische opleiding zou kiezen, zou er nog een tekort van 380 duizend mensen zijn.

Daarom is er volgens Klink geen andere keus dan het herstructureren van de zorg. Als voorbeeld noemde hij het Amerikaanse zorgstelsel. Een ziekenhuis in Michigan zou per jaar vijftienhonderd levens sparen door strengere naleving van simpele protocollen zoals het wassen van handen.

Ook in andere gevallen zouden protocollen goed kunnen helpen. Zo is volgens hem simpel na te gaan of een chemokuur bij iemand met darmkanker nog nodig is of niet. Vaak zouden mensen met darmkanker nu onnodig zo'n kuur volgen. Dat brengt niet alleen onnodig leed met zich mee, maar kost de specialisten ook onnodig tijd.

Bij het herstructureren van de zorg speelt ook de betaling van apothekers mee. Die krijgen nu nog betaald per doosje medicijnen dat ze verkopen, waardoor het niet aantrekkelijk is na te gaan of iemand de medicijnen die hij slikt wel nodig heeft. Ook hier biedt het Amerikaanse model volgens Klink uitkomst: daar wordt een apotheker niet per verkocht medicijn, maar per klantcontact betaald.