Ook klimaatwetgeving Obama loopt averij op

Nu de zorgwetgeving die president Barack Obama wil invoeren deze week op losse schroeven is komen te staan, lijkt ook een andere prioriteit, klimaatwetgeving, averij op te lopen. Obama had al moeite zijn eigen partijgenoten te overtuigen van het belang van deze wetgeving, maar dat wordt alleen maar moeilijker nu Democraten twijfelen of zij hiermee de gunst van de kiezer winnen.

Het verlies van de senaatszetel in Massachusetts wordt gezien als een afkeuring door het electoraat van de torenhoge ambities van de president. Met het oog op de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat in november durven niet veel Democraten het aan zich voor die tijd te richten op het behandelen van gevoelige kwesties.

Een aantal Democraten twijfelt al openlijk aan het invoeren van wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen beperkt. Velen stellen voor de focus te richten op minder controversiële maatregelen om de gunst van de kiezer te verkrijgen en daarmee in november een verkiezingswinst te boeken. Ze willen wetgeving voor de economie en een aanpak van de hoge werkloosheid. Volgens hen zullen Republikeinen klimaatwetgeving misbruiken en argumenteren dat die alleen maar leidt tot banenverlies.