Neuken zorgt voor verlamde vingers

Heb je eindelijk een vriendin gescoord en dacht je af te zijn van stramme spieren? Vergeet het maar, want ook de liefde bedrijven is niet geheel zonder gevaar. Een teveel aan seks kan namelijk leiden tot het carpaletunnelsyndroom. Bij deze neurologische aandoening is de middelste zenuw van de pols bekneld.

"Als de handen regelmatig de druk van het hele bovenlichaam moeten opvangen, kan het carpaletunnelsyndroom ontstaan", vertelt ene dokter John Zenian. Juist bij de welbekende missionarishouding, man boven, vrouw onder, is dit met name het geval.

"Tijdens seks moet iemand met beide handen het bovenlichaam dragen", luidt de uitleg van de dokter in het tijdschrift 'Medical Hypotheses'. Het carpaletunnelsyndroom is een van de meest voorkomende zenuwaandoeningen. Het syndroom zorgt voor tintelende of zelfs verlammende vingers en komt vaker voor onder vrouwen dan bij mannen.

Volgens Zenian is seks de sleutel tot de aandoening. Onderzoekers hebben de laatste jaren eigenschappen als zwangerschap, leeftijd, huwelijkse staat en het gebruik van hormoonbehandelingen vergeleken met het percentage patiënten die lijden aan het carpaletunnelsyndroom. Volgens de dokter bewijst zijn theorie waarom meer jongeren dan ouderen te kampen hebben met de kwaal.

Toch krijgen de laatste tijd ook steeds meer bejaarden last van het carpaletunnelsyndroom. Ook hier is volgens Zenian een verklaring voor. Volgens hem is het gebruik van Viagra de boosdoener bij de oudjes.