Wilders verbiedt tv-optreden Moszkowicz

Advocaat Bram Moszkowicz heeft kennis gemaakt met de ijzeren vuist van Geert Wilders. De PVV-leider heeft hem afgelopen woensdag verboden om in de uitzending van het tv-programma Netwerk te verschijnen. Hij zou live komen praten over het proces tegen de PVV-leider dat die dag was begonnen, maar in de middag moest de advocaat op last van Wilders afzeggen.

In dezelfde uitzending zou een reportage over Filip Dewinter en Daniël Féret, extreem-rechtse politici uit België, aan bod komen. Daarin zegt Dewinter dat hij grote overeenkomsten ziet tussen Wilders en hem. Volgens Netwerk-verslaggever Piet de Blaauw geeft het voorval goed weer hoe Wilders zijn eigen proces probeert te sturen. "Ik vind dat heel ver gaan." Hij voegt er overigens aan toe dat Wilders natuurlijk zelf moet bepalen of zijn advocaat wel of niet in Netwerk optreedt.

Volgens De Blaauw was de reportage over Dewinter en Féret relevant voor de Wilders-zaak omdat beide politici in België zijn veroordeeld wegens racisme. Féret werd ook in hoger beroep door het Europees Hof veroordeeld. Een feit waar het Openbaar Ministerie volgens De Blaauw in het Wilders-proces ook aan refereert. Bovendien staat een van de rechters uit de zaak Féret op de getuigenlijst van het duo Wilders en Moszkowicz.

Wilders staat terecht voor haatzaaien, discriminatie en het beledigen van moslims. Als hij in beroep gaat tegen de uitspraak, komt hij ook bij datzelfde Europese Hof terecht. "Die eerdere zaak gaat dus absoluut een rol spelen." Bram Moszkowicz was niet bereikbaar voor commentaar.