'Tanja Nijmeijer dreigde gijzelaar met executie'

Het Nederlandse lid van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC Tanja Nijmeijer heeft in 2003 gedreigd een Amerikaanse gijzelaar te doden. De gijzelaar werd destijds geïnterviewd door een journalist. Nijmeijer vertaalde het interview en drukte hem op het hart dat hij bij een reddingspoging gedood zou worden, zei de gijzelaar in Nova.

De gegijzelde Marc Gonsalves was met twee collega's in handen van de guerrilla's gevallen. Tijdens zijn periode van 5,5 jaar bij de FARC raakte hij bevriend met de eveneens gegijzelde Frans-Argentijnse politica Ingrid Betancourt. Gonsalves werd in 2008 bevrijd.

Het interview was bedoeld als teken van leven voor de buitenwereld. Hij vroeg Nijmeijer of ze dacht dat ze het zouden overleven. Die grijnsde volgens hem en schudde haar hoofd. Ze verwees naar een eerdere executie van twee gijzelaars tijdens een reddingspoging.

Nijmeijer vertrok in 2002 naar Colombia om als vertaalster voor de van oorsprong marxistische rebellenbeweging te werken. Ze werd bekend toen in 2007 haar dagboek werd gevonden na een aanval van het Colombiaanse leger op het kampement waar zij verbleef. De Colombiaanse krant El Tiempo publiceerde hier fragmenten van. Ook later verschenen sporadisch berichten over het lot van Nijmeijer.

Gonsalves schreef samen met zijn twee mede-gijzelaars een boek over hun gevangenschap. 'Gegijzeld' ligt vanaf deze week in de boekwinkels.

Submitter:  Bron: Novum