Doofblinde oma in cel om AOW-fraude

De 81-jarige Monica Patricia Moss uit het Australische Sutherland moet minimaal een half jaar de cel in. De grootmoeder, die gedeeltelijk doof en blind is, heeft namelijk negentien jaar lang uitkeringsfraude gepleegd.

Moss heeft het sociale zekerheidsstelsel van haar land voor bijna twee ton in Australische dollars, oftewel zo'n 130.000 euro, een poot uitgedraaid. Toch leek de oude vrouw verbaasd in de rechtbank toen ze de nieuwste aanklachten aanhoorde.

Vorig jaar bekende de vrouw al schuldig te zijn aan pensioenfraude door iedere maand tweemaal haar hand op te houden. Zowel onder haar meisjesnaam als haar getrouwde naam wist ze elke keer de uitkering binnen te harken. Vanaf september 1988 wist ze maar liefst 196.233 dollar extra op te strijken van de staat.

De vrouw klaagde in de rechtbank dat ze het geld nodig had om de verzorging van haar man te kunnen betalen. De oude man lijdt namelijk aan longemfyseem. Hun beide AOW-uitkeringen zijn volgens Moss niet toereikend.

De rechter was echter onverbiddellijk. Naast een voor die leeftijd hoge celstraf, wordt haar huis ter waarde van 350.000 Australische dollar verkocht ten gunste van de staat. Ze mag er echter nog wel tot haar dood blijven wonen.