Rekenkamer gaat Hati-giften niet controleren

De Algemene Rekenkamer zal geen toezicht houden op de besteding van de donaties die zijn binnengekomen bij giro 555 voor Haïti. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei gisteren tijdens de televisie-inzameling voor het goede doel dat de rekenkamer erop zou toezien dat het geld goed besteed zou worden, maar dat klopt niet.

Volgens rekenkamer-president Saskia Stuiveling wordt er geen actief toezicht gehouden op de besteding van het geld. "Het is een misverstand dat wij ter plekke gaan kijken hoe die 83 miljoen uitgegeven wordt", zegt ze in EénVandaag. "Wij geven nergens garantie bij af. Mensen moeten niet denken dat elk dubbeltje goed besteed wordt."

De samenwerking met de rekenkamer werd in de tv-uitzending ingezet om twijfelaars over de streep te trekken en Balkenende doet daar in het wekelijkse interview met EénVandaag nog een schepje bovenop."Het feit dat een rekenkamer wordt ingeschakeld om te kijken of het geld goed wordt besteed; een betere waarborg kun je gewoon niet hebben."

Stuiveling wil niet zo ver gaan om te zeggen dat Balkenende een fout beeld schetst, maar spreekt van een 'misverstand'. De rekenkamer zal wel 'suggesties doen hoe de mensen die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven hun werk beter kunnen doen en we hopen dat ze onze adviezen over zullen nemen'.