Proces tegen Wilders van start

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat vandaag van start. De rechtbank in Amsterdam houdt een zogeheten 'regiezitting', waarbij wordt bepaald hoe het proces moet gaan verlopen. Wilders wordt vervolgd wegens discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat. Dat gebeurt op bevel van het Amsterdamse gerechtshof.

Het openbaar ministerie wilde eigenlijk geen zaak tegen Wilders, maar werd een jaar geleden teruggefloten door het hof. Dat vond dat er wel een proces moest komen. De zaak draait om Wilders' antikoranfilm 'Fitna' en uitspraken die hij in diverse media heeft gedaan. Zo sprak Wilders in 2007 in de Volkskrant over de 'fascistische islam' en vergeleek hij de koran met 'Mein Kampf', het boek van Adolf Hitler.

Wilders vindt dat er een politiek proces tegen hem wordt gevoerd. Hij voelt zich 'heel erg strijdbaar', zei hij gisteren in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het proces tot niets anders dan vrijspraak kan leiden. Ik heb niets strafbaars gezegd."

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz komt vandaag in de rechtzaal met een lijst van vijftien tot twintig 'getuige-deskundigen' die hij gedurende het proces wil oproepen. Het gaat om specialisten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting, islamkenners en radicale moslims.

Moszkowicz zal verder een aantal 'preliminaire bezwaren' indienen, oftewel bezwaren van procedurele aard. Vorige week deed Moszkowicz al een vergeefse poging om een deel van de aanklacht tegen Wilders geschrapt te krijgen.

Wilders heeft zijn achterban opgeroepen om vanochtend bij de rechtbank in Amsterdam te komen demonstreren. Hij kon gisteren niet zeggen hoeveel mensen hij verwacht.