Aantal vuurwerkslachtoffers neemt verder af

Het aantal vuurwerkslachtoffers tijdens de afgelopen jaarwisseling is wederom gedaald. Het jaar daarvoor waren er ook al minder vuurwerkslachtoffers. Dat meldt Consument en Veiligheid vandaag.

De spoedeisende hulpafdelingen behandelden tijdens de laatste jaarwisseling naar schatting 770 vuurwerkslachtoffers, dertig procent minder dan tijdens de jaarwisseling twee jaar eerder. Toen werden 1100 mensen behandeld. Tijdens de jaarwisseling vorig jaar waren er 790 slachtoffers.

Dit jaar zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen. Het aantal vuurwerkslachtoffers dat met ernstig letsel in een ziekenhuis moest worden opgenomen daalde van veertien naar zeven procent. Het aantal vuurwerkslachtoffers dat oogletsel opliep is eveneens gedaald, van 34 procent vorig jaar naar negentien procent dit jaar.

Vorig jaar raakte ruim de helft van de slachtoffers gewond door andermans vuurwerk. Afgelopen oud en nieuw gebeurde dit bij een op de drie slachtoffers. Consument en Veiligheid denkt dat dit te danken is aan de vuurwerkcampagne, die zich dit jaar richtte op het gevaar slachtoffer te worden van andermans vuurwerk of oogletsel op te lopen.

Ook is er volgens Consument en Veiligheid een spectaculaire vermindering te zien in het aantal vuurwerkslachtoffers door illegaal vuurwerk. Ten opzichte van twee jaar geleden daalde dit van 23 procent naar acht procent. Dit succes mag volgens Consument en Veiligheid onder meer worden toegeschreven aan de verscherpte opsporing en handhaving. Rondom de laatste jaarwisseling werd meer dan tweehonderdduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.