Brom- of snorfiets populairder bij volwassenen

Steeds meer volwassenen schaffen een brom- of snorfiets aan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De groeiende populariteit van brom- en snorfietsen bij 18-plussers is een gevolg van de komst van de scootermodellen.

Het bezit van een brommobiel, brom- of snorfiets is sinds 2007 toegenomen bij alle leeftijdsgroepen, behalve bij 16- en 17-jarigen. Op 1 januari vorig jaar bestond het Nederlandse bromfietsenpark uit 874 duizend voertuigen, 22 procent meer dan twee jaar eerder. Jongeren hebben het vaakst een brom- of snorfiets. Zo heeft meer dan een op de tien 16- en 17-jarigen een bromfiets. Bijna een kwart van de in totaal gereden kilometers met een brom- of snorfiets wordt afgelegd door 16- en 17-jarigen.

Vorig jaar bezaten Nederlanders bijna twintigduizend brommobielen, 2,4 procent van het totale bromfietspark. Ruim een op de drie brommobielen, die een alternatief vormen voor de auto, wordt gebruikt door 65-plussers. Hoe minder stedelijk een gemeente, hoe meer mensen een bromfiets hebben. Dat komt volgens het CBS door de langere afstanden die moeten worden afgelegd in de meer landelijke gebieden.

De snorfiets wordt juist vaker gebruikt in de stad. Op de Waddeneilanden is het brom- en snorfietsbezit het hoogst.