Vrouw van 59 krijgt IVF-behandeling

Susan Tollefsen is recordhouder. De Britse is de oudste vrouw ooit die een IVF-behandeling ondergaat. De 59-jarige vrouw wil graag nog een tweede kindje.

Tollefsen heeft zich met haar wens gewend tot de London Women’s Clinic, een privékliniek die zeer succesvol is in reageerbuisbevruchtingen. De dokters aldaar hebben toegezegd de gepensioneerde lerares te helpen.

Ondanks dat de vrouw in oktober al zestig wordt, voelt ze zich nog piepjong. "Ik zit nog vol levensvreugd en ben zo gezond", beweert ze. "Ik zie geen reden waarom ze me niet zouden helpen."

Tot vorige week had Tollefsen het land uitgemoeten voor een IVF-behandeling. In het Verenigd Koninkrijk werd het voor vrouwen boven de veertig afgeraden een dergelijke behandeling te ondergaan. Privéklinieken weigerden vrouwen boven de vijftig resoluut. Maar bovenstaande kliniek heeft haar beleid nu gewijzigd, hetgeen tot een storm van protest heeft geleid.

Tollefsen heeft overigens al ervaring met eigen kinderen. Twee jaar geleden werden zij en haar man verblijd met de komst van dochter Freya Lucia. De Britten werken overigens nu aan maximale leeftijdsgrens voor IVF-behandelingen, die ook bij wet wordt vastgelegd.