Oekraïners kiezen nieuwe president

Oekraïne gaat vandaag vijf jaar na de prowesterse 'Oranjerevolutie' voor het eerst naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Van de achttien kandidaten gaat de Russisch gezinde oppositieleider Viktor Janoekovitsj volgens de laatste peilingen aan kop. Hij zou op 40 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Hij wordt gevolgd door premier Joelia Timosjenko, die 23 procent van de kiezers achter zich heeft staan. Geen van de kandidaten kan op een meerderheid van 50 procent rekenen, waardoor een tweede ronde op 7 februari onvermijdelijk lijkt.

De huidige president Viktor Joesjtsjenko kwam in 2004 met zijn prowesterse hervormingsbeweging aan de macht, nadat Janoekovitsj ervan was beschuldigd dat hij de verkiezingen had gewonnen door fraude. Sindsdien is het land in een grote economische en politieke crisis gestort en in plaats van hervormingen vierden corruptie en verarming hoogtij.

De meerderheid van de 46 miljoen inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek hoopt opnieuw op hervormingen, maar ziet Joesjtsjenko niet meer als haar 'verlosser'.