Overlevenden Haïti naar Eindhoven

Twaalf tot vijftien Nederlandse evacués uit Haïti zullen vandaag weer voet op Nederlandse bodem zetten. Verwacht wordt dat zij rond half twee op het vliegveld in Eindhoven zullen landen. Het vliegtuig is vertrokken vanaf Curaçao. Een woordvoerder van de coördinerende alarmcentrale Mondial Assistance heeft dat vandaag laten weten. Een vlucht vanuit Port-au-Prince met acht Nederlandse evacués die naar Brussel zou vliegen was vanmorgen nog niet vertrokken, liet de woordvoerder weten.

Ook zullen er zeker 56 Haïtiaanse adoptiekinderen versneld naar Nederland komen, zo liet minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten. Het betreft hier kinderen die al toegewezen waren aan Nederlandse adoptieouders en waar de rechter een positief oordeel over geveld heeft. Het wachten was alleen nog op de juiste papieren, wat soms jaren kan duren.

Het besluit om de kinderen versneld naar Nederland te halen, is genomen vanwege de zorgwekkende situatie op het eiland. De kinderen kunnen Haïti nu sneller verlaten en naar hun Nederlandse pleegouders komen. Het is nog niet bekend wanneer de kinderen precies naar Nederland komen. Dit zal de Nederlandse Adoptiestichting en de Vereniging Wereldkinderen in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen.