Schadevergoeding na jaren valse kerkmuziek

De leden van de katholieke kerk in het Vlaamse Essen werden jarenlang geteisterd door verschrikkelijke klanken uit het kerkorgel. Voor al dit leed heeft de verzekering nu een schadevergoeding van 16.800 euro uitgekeerd.

Negen jaar geleden raakte het kerkorgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het dorp zwaar beschadigd. Bij de restauratie van de kerk vielen namelijk per ongeluk enkele stenen vanuit de nok van de kerktoren bovenop het orgel. Het geruïneerde orgel heeft geleid tot een jarenlang juridisch getouwtrek tussen de aannemer en de verzekeraar van de parochie.

"Pas in 2007 werd de zaak definitief uitgesproken en kregen we een vergoeding om het beschadigde orgel te herstellen", zegt Herman Suykerbuyk, ereburgemeester en voorzitter van de kerkraad. Vandaag kreeg men nog eens een bedrag van bijna zeventienduizend euro op de bankrekening gestort wegens zogeheten 'mingenot'. Dit blijkt juridische taal te zijn voor 'gelovigen werden jarenlang gemarteld met valse orgelklanken'.

De kerkraad heeft het extraatje uiteraard gretig aangenomen. In plaats van het onder de parochianen te verdelen wegens het aangedane leed, heeft men gelijk een nieuw orgel aangeschaft. Zowel het gerestaureerde kerkorgel als het splinternieuwe apparaat zullen volgende week zondag worden ingeluid tijdens een speciaal kerkconcert.