'Chinese politie arresteert schrijver'

De Chinese autoriteiten hebben deze week de dissident Zhao Shiying gearresteerd, de leider van het Chinese PEN-centrum en een ondertekenaar van het burgerrechtenmanifest Charter 08. Dat heeft de echtgenote van van Zhao, Shi Xiaoli, vandaag gezegd.

Shi zei dat de politie maandag huiszoeking deed. Zhao werd gearresteerd en computers en documenten werden in beslag genomen. De agenten gaven geen reden voor de aanhouding, zei Shi. Ze zei dat Zhao, die schrijft onder de naam Zhao Dagong, vandaag telefonisch had laten weten dat hij in goede gezondheid verkeerde.

Het Chinese PEN-centrum is verbonden aan het internationale PEN-centrum, een wereldwijde organisatie die onder andere vrijheid van meningsuiting propageert. Onlangs drong het Chinese PEN-centrum aan op de vrijlating van de dissident Liu Xiaobo, een van de opstellers van Charter 08 en een bekende literaire recensent.

Het manifest roept op tot meer politieke vrijheid en het einde van de alleenheerschappij van de Communistische Partij. Meer dan driehonderd mensen, onder wie bekende Chinese intellectuelen, hebben het ondertekend.

Co-auteur Liu werd vlak voor Charter 08 werd gepubliceerd opgepakt. In december werd hij tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens aanzetten tot staatsondermijning. Liu is tegen zijn veroordeling in beroep gegaan. Zowel het manifest als de berichten over Liu's straf zijn online gecensureerd in China.

Submitter:  Bron: Novum