Duizenden bekijken zonsverduistering

Duizenden mensen in Afrika en Azië hebben vandaag de gedeeltelijke zonsverduistering bekeken toen de maan in de baan van de zon schoof en alleen een kleine rand van de zon overliet.

De eclips kon het eerst worden waargenomen in Afrika, waar hij over Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Uganda, Kenia en Somalië trok. Op de Indische Oceaan kon de zonsverduistering het beste worden waargenomen. Nadat de eclips de oceaan was overgetrokken werd het fenomeen zichtbaar op de Malediven, in het zuiden van India, delen van Sri Lanka, Birma en China.

Omdat de maan de zon niet volledig bedekte werd er gesproken van een ringvormige eclips. Dit type eclips komt ongeveer 66 keer per eeuw voor en is voor astronomen minder belangrijk dan een totale verduistering. Alleen mensen die zich in het pad van de ringeclips bevinden, kunnen deze zien.

In het Zuid-Indiase Dhanushkodi verzamelden zich honderden mensen op een klein stukje land dat zich uitstrekt in de oceaan. De eclips kon hier ongeveer tien minuten worden bekeken. Niet alle Indiërs wilden de verduistering bekijken en sommigen waren zelfs bang. Volgens de hindoe-mythologie ontstaat een eclips wanneer de zon wordt verzwolgen door een demon. Een ander verhaal zegt dat de stralen van de zon tijdens een eclips schadelijk zijn voor ongeboren baby's.

In Haridwar, in het noorden van India, is deze week een groot religieus hindoe-feest van start gegaan. De verwachting is dat duizenden mensen ter ere van de eclips een bad nemen in de heilige rivier de Ganges.

De tot dusverre laatste totale zonsverduistering vond plaats op 22 juli 2009. Deze was zichtbaar in India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Birma, China en een deel van de Japanse archipel.

Zonsverduistering (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum