Bescherming voor hulpverleners HaÔti

De hulpverleners die uit alle delen van de wereld naar Haïti zijn gekomen om de slachtoffers van de aardbeving bij te staan, waarschuwen dat zij bescherming nodig hebben als zij de hulpgoederen gaan distribueren. De sfeer onder de overlevenden wordt wanhopiger en grimmiger, nu zij na de verwoestende aardbeving van dinsdag al drie dagen wachten op hulp die zij zo broodnodig hebben.

De soldaten van de VN-vredesmissie in Haïti die in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince patrouilleren zeggen dat er woede heerst over het uitblijven van hulp. Een woordvoerder van de Braziliaanse troepen drukte hulpkonvooien op het hart er niet zonder extra bewaking op uit te trekken, omdat het risico van plundering veel te groot is.

Ondertussen is veel hulp onderweg naar Haïiti, maar kan de beroerde infrastructuur van het land dat nauwelijks aan. Gisteren werd het luchtruim voor inkomende vluchten tijdelijk gesloten. Op de luchthaven van Port-au-Prince stonden zoveel vliegtuigen geparkeerd dat er geen toestel meer bijkon. Ook begon de brandstof voor vliegtuigen op te raken. Inmiddels is het luchtruim weer vrijgegeven, maar alleen voor vliegtuigen met hulpgoederen.

Hulpverleners Haïti hebben bescherming nodig