Doemdagklok geeft mensheid minuut respijt

Internationale wetenschappers hebben gisteren de symbolische Doemdagklok een minuutje teruggezet. Zij willen hiermee aangeven dat de mensheid weer wat verder is verwijderd van de totale vernietiging van de aarde. Dat maakten zij op een persconferentie in New York bekend.

De zogenaamde Doomsday Clock staat nu op zes minuten voor middernacht, met als achterliggende gedachte dat om twaalf uur de "dag des oordeels" aanbreekt. De wetenschappers zijn optimistischer geworden omdat er enige vooruitgang is geboekt in de strijd tegen de klimaatveranderingen en de nucleaire vernietiging. Zij prezen de Amerikaanse president Barack Obama.

Voor de eerste keer sinds het afwerpen van atoombommen in 1945, werken leiders van kernwapenlanden samen om hun kernarsenaal af te bouwen, aldus de wetenschappers. Zij spraken ook hun waardering uit voor de belofte van geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists van de universiteit van Chicago riep de klok in 1947 in het leven. De klok stond toen op zeven minuten voor twaalf met als belangrijkste dreiging een allesverwoestende kernoorlog.

De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2007. Toen ging de wijzer twee minuten naar voren, naar vijf minuten voor middernacht, wegens de nucleaire ambities van het islamitische Iran, een nucleaire test door het communistische Noord-Korea en de Amerikaanse bereidheid desnoods kernwapens in te zetten bij een conflict.