Tekort aan Belgisch bier dreigt

Vanaf komend weekend dreigt er een tekort aan Belgisch bier. Door acties bij brouwer InBev staat België zelfs al bijna droog.

Omdat het Amerikaans-Belgische brouwerijconcern flink wil snoeien in het personeelsbestand, hebben werknemers in België al een week lang de poorten van de brouwerijen geblokkeerd. De bieren van onder andere Jupiler, Leffe, Stella Artois en Hoegaarden kunnen hierdoor niet gedistribueerd worden.

In België zitten diverse leveranciers al zonder bier. Om de horecagelegenheden toch te kunnen beleveren, zoeken zij alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld door deals te sluiten met kleine lokale brouwerijen. Maar ook dit is slechts een tijdelijke oplossing. "Als 70 procent van de markt platligt, kan die andere 30 procent het niet blijven opvangen," aldus een leverancier.

Vandaag vindt overleg plaats tussen de vakbonden en InBev. De brouwer wil tien procent van het personeelsbestand op straat zetten. In België gaat het om driehonderd banen, in heel Europa om achthonderd. De directie hoopt op een constructief overleg en opheffing van de blokkades.