Huisartsen dagen zorgverzekeraars voor rechter

Ongeveer duizend huisartsen dagen verschillende zorgverzekeraars voor de rechter die niet met geld over de brug willen komen. De huisartsen vrezen tientallen miljoenen euro's aan geleverde zorg niet betaald te krijgen van de verzekeraars, meldt de Vereniging van Gedupeerde Huisartsen (VvGH) vandaag.

De betalingsproblemen zijn ontstaan na de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, toen een declaratiechaos ontstond. Volgens de huisartsen zijn veel declaraties voor verleende zorg die op tijd waren ingediend om diverse redenen door zorgverzekeraars retour gestuurd.

Huisartsen moesten vervolgens uitzoeken waarom een declaratie werd afgekeurd en een hersteldeclaratie indienen. Dit neemt volgens de huisartsen veel tijd in beslag, waardoor ze later worden ingediend.

De zorgverzekeraars zouden nu stellen dat de termijn voor het indienen van een declaratie is overschreden, waardoor voor tientallen miljoenen euro's aan zorg nog niet is betaald. De huisartsen vinden echter dat ze wel degelijk recht hebben op het geld, omdat de originele declaraties wel op tijd zijn ingediend.

Volgens de huisartsen willen slechts drie zorgverzekeraars een gesprek aangaan over het indienen van de hersteldeclaraties. De meeste verzekeraars beroepen zich echter op de vervaltermijn. Daarom zien de huisartsen zich volgens voorzitter van de VvGH Frank Garnier gedwongen een kort geding aan te spannen.

Ook is een brandbrief gestuurd naar minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in de hoop dat hij de zorgverzekeraars wel om tafel kan krijgen. "Wij investeren onze tijd en aandacht liever in patiëntenzorg en willen oplossingen voor de administratieve problemen", zegt Garnier.

Het kort geding dient 20 januari bij de rechtbank in Arnhem.