Voorzichtig herstel op huizenmarkt

De Nederlandse huizenmarkt krabbelt op. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de prijs van een gemiddelde koopwoning minder hard dan in voorgaande kwartalen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag presenteerde.

De huizenprijs zakte met 2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. In het derde kwartaal bedroeg de afname nog 4,9 procent, in het tweede kwartaal ging het om 5,6 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal steeg de prijs van een gemiddelde woning zelfs met 0,4 procent tot 228.000 euro. Ook werden er bijna 5 procent meer huizen verkocht door makelaars.

De NVM hield voor 2009 gezien het barre economische klimaat rekening met een prijsdaling van 5 procent. De afgelopen maanden sijpelden al berichten naar buiten dat de markt verbeterde. Dit was deels te danken aan een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie. Meer mensen durfden daardoor een huis te kopen. Toch waarschuwt voorzitter Ger Hukker voor al te veel optimisme. Hij wijst erop dat de huizenmarkt nog lang niet terug is op het niveau van 2008, toen in totaal 182.000 woningen werden verkocht.

Afgelopen jaar waren het er 125.000. In het tweede kwartaal van 2006 werd een hoogtepunt bereikt met 215.000 verkochte woningen op jaarbasis. Momenteel staan nog 175.000 woningen te koop, waarvan bijna 30 procent langer dan een jaar. Vooral appartementen lagen het afgelopen kwartaal goed in de markt. Ook werden er wat meer duurdere woningen verkocht.

De regionale verschillen zijn echter groot. In de omgeving van Almere zakten de huizenprijzen door een groot verschil tussen vraag en aanbod gemiddeld met bijna 10 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2008. In de regio Eindhoven bedroeg de daling ruim 7 procent. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam bleven de prijzen juist overeind.

De NVM verwacht dat de prijzen dit jaar stabiliseren. Het aantal verkochte huizen stijgt met 15 procent tot ongeveer 140.000, denkt de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.