Chavez schort rantsoenering stroom op

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft vandaag de rantsoenering van de stroom in de hoofdstad Caracas opgeschort. De impopulaire maatregel was gisteren ingegaan. De president heeft minister Engel Rodriguéz van Stroomvoorziening ontslagen.

De president heeft deze maatregel genomen, omdat het waterpeil in de waterkrachtcentrales van Venezuela door de grote droogte sterk is gedaald. Die centrales voorzien het grootste deel van het Latijns-Amerikaanse land van stroom. Volgens Chávez had de rantsoenering "ongewenste gevolgen". Hij noemde de opschorting van de maatregel een teken dat de regering "in staat is fouten te erkennen en te corrigeren".

De rantsoenering dreigde de populariteit van de president bij de bevolking aan te tasten. Elke twee dagen zou vier keer tijdelijk geen stroom beschikbaar zijn. De inwoners van Venezuela, een van de belangrijkste olieproducerende landen in de wereld, staan erom bekend kwistig met energie om te gaan. "Lang leve Chávez", riepen inwoners van de hoofdstad gisteren met duidelijke ironie. Anderen schreeuwden: "Welkom op Cuba", verwijzend naar het door communisten bestuurde land waar de bewoners geregeld met stroomuitval worden geconfronteerd.