'Depressie bij migraine genetisch bepaald'

Dat migrainepatiënten somber worden door hun ziekte ligt voor de hand. Toch komt hun depressie niet voort uit de hoofdpijn maar, ten minste deels, uit genetische aanleg. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC zeggen dat te hebben aangetoond, zo liet het LUMC gisteren weten.

Volgens onderzoeker en neuroloog Gisela Terwindt van het LUMC bewijst de studie dat een genetische aanleg voor migraine vaak gepaard gaat met een genetische aanleg voor depressie. Het onderzoek is gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift Neurology. De studie omvatte 2.652 personen die eerder deelnamen aan de zogenoemde Erasmus Rucphen Familie (ERF) studie, een genetisch geïsoleerde populatie, waarvan alle deelnemers afstammen van 22 echtparen die tussen 1850 en 1900 in de plaats Rucphen woonden.

Van de deelnemers aan de studie hadden er 360 migraine. Van hen hadden 151 personen migraine met aura, een vorm van migraine waarbij de hoofdpijn voorafgegaan wordt door bijvoorbeeld het zien van lichtflitsen of zigzaglijnen, en 209 personen migraine zonder aura. In totaal waren er in de studie 977 personen met een depressie, waarbij 25 procent van de migrainepatiënten ook een depressie had. Van de proefpersonen zonder migraine had 13 procent een depressie.

Submitter:  Bron: ANP