Veertien VN-medewerkers dood in Haïti

Bij de verwoestende aardbeving in Haïti zijn veertien medewerkers van de Verenigde Naties om het leven gekomen, 56 raakten gewond. Zeker honderdvijftig medewerkers zijn vermist. Dat heeft de VN vandaag bekendgemaakt.

Onder de veertien doden zijn tien Brazilianen, drie Jordaniërs en een Haïtiaanse burger die voor de VN-vredesmissie werkte. Mogelijk ligt het uiteindelijke aantal doden onder het VN-personeel veel hoger.

Het plaatselijke hoofdkwartier van de Verenigde Naties en andere VN-gebouwen raakten zwaar beschadigd. Vermoedelijk is het hoofd van de VN-missie in Haïti, de Tunesiër Hedi Annabi, ook bij de ramp omgekomen. Medewerkers van de VN zeiden dat er doden en gewonden op de straten liggen en dat meer dan honderd collega's worden vermist. Verwacht wordt dat deze mensen onder het puin van het VN-gebouw liggen. Een medewerker sprak van 'totale chaos'.

De Haïtiaanse president René Preval schat dat duizenden mensen om het leven zijn gekomen. Anderen denken dat het aantal tot in de tien- en zelfs honderdduizenden loopt. De schattingen zijn gebaseerd op de mate van verwoesting die is aangericht en niet op daadwerkelijke tellingen. Premier Jean-Max Bellerive zei tegen CNN te denken dat zeker meer dan honderdduizend mensen het leven hebben verloren. Het kan nog enkele dagen duren voordat het exacte dodenaantal bepaald is.