Israël biedt Turkije excuses aan

Israël heeft eieren voor zijn geld gekozen en Turkije vandaag zijn excuses aangeboden voor de schofferende behandeling van de Turkse ambassadeur. Met de excuses wordt mogelijk de angel gehaald uit het diplomatieke conflict tussen de twee landen.

De Israëlische minister Danny Ayalon nodigde maandag Israëlische tv-ploegen uit om te filmen hoe hij de ambassadeur van Turkije, Ahmet Oguz Celikkol, dwong om plaats te nemen op een sofa, die lager stond dan zijn eigen zetel. Ayalon weigerde om de ambassadeur de hand te schudden. Hij had Celikkol op het matje geroepen vanwege een Turkse tv-show waarin medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst als wreed werden afgeschilderd. De onderminister vond dat de tv-show 'antisemitisch' was.

Turkije dreigde daarop zijn ambassadeur terug te trekken als Israël niet uiterlijk vanavond zijn verontschuldigingen aan zou bieden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft nu een brief met verontschuldigingen geschreven en hoopt 'dat daarmee de kous af is'.

De band tussen de twee landen is in een jaar tijd aanmerkelijk verslechterd, onder andere doordat Turkije de banden met Iran heeft aangehaald en Israël massale raketaanvallen op Gaza heeft uitgevoerd.