Kamer verliest geduld met kabinet

De Tweede Kamer wil uiterlijk vanavond 20.30 uur uitleg hebben van het kabinet over de situatie die is ontstaan naar aanleiding van het rapport van de commissie-Davids.

De Kamer had eerder op de dag al om een brief van het kabinet gevraagd, maar de coalitiepartijen zijn er nog niet over uit wat daar in moet staan. Daarover is de hele dag koortsachtig overleg gaande. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) weet niet hoe lang dat nog duurt, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

"Voor we naar bed gaan moeten we weten of we nog een kabinet hebben. Anders kan ik heel moeilijk slapen", sneerde SP-fractievoorzitter Agnes Kant. De gehele oppositie wil nog vanavond in debat met Balkenende en de beide vicepremiers, Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie).

De kwestie draait om de reactie die Balkenende gisteren gaf op de bevindingen van de commissie-Davids, die de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog heeft onderzocht. Balkenende nam afstand van de voornaamste conclusies. Dat wekte de woede van de PvdA, die zich juist goed in die conclusies kan vinden.

De coalitiepartijen voeren vandaag al de hele dag druk overleg. Na een beraad van de CDA-top zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop. Andere CDA'ers lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Geen van hen zei er echter bij waarop dat vertrouwen is gebaseerd.