Turkije eist excuses van IsraŽl

Turkije heeft een poging van de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken om de angel uit het diplomatieke conflict tussen Israël en Turkije te halen vandaag verworpen. Ankara dreigde zijn ambassadeur terug te trekken als Israël niet uiterlijk vanavond zijn verontschuldigingen aanbiedt.

De Israëlische minister Danny Ayalon nodigde vorige week Israëlische tv-ploegen uit om te filmen hoe hij de ambassadeur van Turkije, Ahmet Oguz Celikkol, dwong om plaats te nemen op een sofa, die lager stond dan zijn eigen zetel. Ayalon weigerde om de ambassadeur de hand te schudden. Hij had Celikkol op het matje geroepen vanwege een Turkse tv-show waarin medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst als wreed werden afgeschilderd. De onderminister vond dat de tv-show 'antisemitisch' was.

Ayalon zei gisteravond dat het niet zijn gewoonte is om ambassadeurs te beledigen, maar dat hij bij zijn punt blijft. "In de toekomst zal ik mijn punt maken op een diplomatiek geaccepteerde manier", aldus de onderminister. Hij ging echter niet zo ver dat hij zijn excuses aanbood voor zijn tv-optreden. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de minister van buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, hebben zich in het conflict gemengd.

De Turkse tv-stations NTV en Haber Turk citeerden medewerkers van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken, die verklaarden dat Ankara niet tevreden is met de verklaring van Ayalon en dat nog vandaag een serieus excuus wordt verwacht. De president van Turkije, Abdullah Gul, dreigt zelfs met het terugroepen van ambassadeur Celikkol als Israël niet aan de eis voldoet. Ook Turkse kranten waren woedend over de belediging van de ambassadeur. In de koppen werden termen als 'verwerpelijk', 'immoreel' en 'onbeschaamd' gebruikt.

Premier Netanyahu was wel tevreden met de excuses van Ayalon, maar berispte hem voor zijn ondiplomatieke gedrag. Minister van buitenlandse zaken Lieberman hoopte dat met een goed gesprek de relatie tussen Israël en Turkije weer hersteld kon worden.

De vernedering van de Turkse ambassadeur heeft de kloof, die afgelopen jaar tussen Israël en Turkije is ontstaan, groter gemaakt. Jarenlang hadden Israël en Turkije een goede band op economisch en militair gebied, omdat Turkije toenadering tot het Westen zocht. De band tussen de landen is aanmerkelijk verslechterd, onder andere doordat Turkije de banden met Iran heeft aangehaald en Israël massale raketaanvallen op Gaza heeft uitgevoerd.