Davids: premier erg snel met reactie

Willibrord Davids vindt dat premier Balkenende gisteren wel erg snel een mening had gevormd over het Irak-rapport. De premier is het op een aantal punten oneens met de conclusies van de commissie. De voorzitter van de onderzoekscommissie is echter van mening dat het rapport als een huis staat.

"Het zijn meer dan 500 pagina's. Daarover in nog geen dag een mening hebben, is een hele prestatie", aldus Davids. Balkenende bestrijdt de conclusies met betrekking tot het verkeerd informeren van de Tweede Kamer en het ontbreken van de volkenrechterlijke legitimatie. Juristen hebben volgens de premier ook een andere mening dan de onderzoekscommissie, terwijl Davids zegt dat er bijna geen deskundigen zijn die er net zo als Balkenende over denken.

Vanochtend bespreken premier Balkenende en de vice-premiers Bos en Rouvoet de conclusies van de commissie-Davids. Ook wordt er gesproken over de verschillende inzichten van de PvdA en het CDA. De PvdA eist dat Balkenende met een herziene verklaring komt omtrent de conclusies.