'Madeleine McCann stierf in vakantiewoning'

De verdwenen Britse peuter Madeleine McCann is al in de vakantiewoning van haar ouders in het Portugese Praia da Luz in mei 2007 om het leven gekomen. Dat beweert althans de oorspronkelijke onderzoeksrechter in de zaak, Jose Magalhaes e Menezes. Dat zou in een rapport staan dat is ondertekend door de toenmalige hoofdinspecteur van de politie, Tavares de Almeide, meldden Britse media gisteren.

Dat bleek gisteren in Lissabon tijdens verklaringen in de eerste dag van het proces van de McCanns tegen rechercheur Goncarlo Amaral in Portugal. Amaral schreef het boek 'A verdade da mentira' oftewel 'De waarheid over de leugen', waarin hij beweert dat het meisje dood is en dat haar ouders haar lichaam ergens hebben verborgen.

Amaral leidde tot oktober 2007 het onderzoek naar de geruchtmakende zaak, die op 3 mei 2007 begon door de verdwijning van het toen 3-jarige meisje. Amaral werd van de zaak gehaald na zijn kritiek op de Britse politie in de media. De ouders van 'Maddie' eisen 1,2 miljoen euro schadevergoeding en willen dat het boek definiteif wordt verboden. Het proces zal vermoedelijk drie of vier dagen duren. In september vorig jaar oordeelde de rechtbank al dat het boek uit de handel moest worden genomen en dat Amaral zijn beschuldigingen niet in de openbaarheid mocht herhalen.