R'dam: binnen 4 jaar einde werkloosheid

De Rotterdamse wethouder van Werk Dominic Schrijer wil dat Rotterdam binnen vier jaar geen werkloosheid meer kent. Een proefproject begint dit voorjaar in de Tarwewijk en Overschie. "We bieden iedereen een baan aan die bij zijn kwaliteiten past. Het is misschien niet zijn droombaan, maar wel een opstapje", aldus Schrijer die wil dat niemand op de bank blijft zitten.

Naast reguliere banen, zullen ook leerwerktrajecten en vrijwilligerswerk worden aangeboden. Een aanbod weigeren zal een werkloze duur komen te staan; de wethouder wil de uitkering dan beëindigen. "Dat is juridisch mogelijk. Je krijgt alleen nog geld als je iets doet. Dat klinkt misschien streng. Maar het is niet sociaal om mensen achter de geraniums te laten verpieteren, zoals we vroeger deden."

In eerste instantie zullen 1.200 mensen aan het werk worden geholpen in de genoemde wijken, waar zo'n vijf tot acht procent werkloosheid heerst. Volgens Schrijer is er genoeg werk, ondanks de economisch mindere tijden. Momenteel loopt een ander traject met zeshonderd 'generaalpardonners', die vaak eenvoudig werk doen. "Maar waarvan mensen wel zeggen dat het fijn is als het gedaan wordt. Verdien je te weinig met zo’n baan, dan vullen wij het aan", zegt Schrijer.

René Paas, voorzitter van de vereniging van directeuren van sociale diensten, vindt het een fantastisch en 'verrekte ambitieus' plan. "Deze gedachten spelen in meerdere gemeenten. Maar Rotterdam zet een stip op de horizon door te zeggen dit binnen vier jaar te bereiken."