Hof maakt begin met zaak doodgeschoten agente

Het gerechtshof in Amsterdam begint vandaag aan het proces in hoger beroep tegen Franklin F. Hij schoot op 9 juli 2008 in Amstelveen politieagente Gabriëlle Cevat dood.

De rechtbank veroordeelde de 50-jarige F. vorig jaar tot twaalf jaar cel en tbs. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel en tbs geëist. Dat de de straf aanmerkelijk lager uitpakte, was vooral het gevolg van het feit dat volgens de rechtbank niet te bewijzen viel dat F. wist dat hij met een politievrouw van doen had toen hij de dodelijke kogel afvuurde. Het OM denkt daar anders over en liet dat in de strafeis doorklinken.

De 28-jarige Gabriëlle Cevat was op de bewuste avond in haar eigen auto op weg naar het politiebureau in Amstelveen, om daar een nachtdienst te draaien. Zij zag F. in beschonken toestand in zijn auto over de weg slingeren en volgde hem. Toen de man zijn auto had geparkeerd, wilde Cevat hem aanspreken. F. schoot haar vrijwel direct neer.

Franklin F. wordt ook vervolgd wegens poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin, verboden wapenbezit en bedreigingen. De zitting bij het hof vandaag is een zogeheten regiezitting, ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak in april.