'Bierverkoop in supermarkten verbieden'

Burgemeester Kroon van Urk heeft in de strijd tegen alcoholmisbruik door jongeren gepleit voor het verbieden van bier en andere alcoholische dranken in supermarkten. Als het aan Kroon ligt moet de klant voor alle soorten alcoholische dranken voortaan naar de slijter. Dat stelde hij vandaag tegenover Radio 1.

Volgens de burgervader zou men, omdat het bier in de supermarkt voor het grijpen ligt, kunnen denken dat bier 'net zo onschadelijk is als een wit broodje'. Ook wijst hij veelal op de lagere prijzen die de supers hanteren voor bier. Dat zou het thuis indrinken door jongeren bevorderen.

Overigens heeft de gemeente Katwijk ook al eens geprobeerd om bier uit de schappen van de plaatselijke supermarkten te weren. Die poging strandde echter doordat de landelijke organisatie van supermarkten dwars lag.

Kroon sprak met drie Kamerleden over een nieuw beleid waarbij de gemeenten voortaan toezicht moeten houden op de verkoop van alcohol. Het stelt de gemeenten wel voor problemen: er komt geen mankracht of geld vrij om dit beleid uit te voeren.