Mexico: 69 moorden in een dag

Gisteren was met maar liefst 69 moorden de bloedigste dag in Mexico sinds het aantreden van president Felipe Calderon in 2006. Dat heeft dagblad El Universal vandaag gemeld. Het vorige 'record' werd in augustus bereikt met 57 moorden. Het totale aantal moorden dat in het nieuwe jaar is gepleegd, staat met gisteren erbij alweer op 283.

Van de slachtoffers die gisteren vielen, waren er maar liefst 26 te betreuren in de noordelijke grensstad Ciudad Juarez. De stad nabij de Verenigde Staten is de gewelddadigste plaats van Mexico met ruim 2600 aan de georganiseerde misdaad toegeschreven moorden vorig jaar, een derde van het totale aantal. In veel gevallen ging het om afrekeningen binnenin drugskartels en tussen rivaliserende kartels. Behalve in de noordelijke deelstaat Chihuahua, vielen er gisteren ook doden in onder andere de deelstaten Guerrero, Baja California en Durango.

Calderon verklaarde de drugsbendes bij zijn aantreden de oorlog en zette tienduizenden militairen in om de druk op de kartels op te voeren. Sindsdien zijn ongeveer 15.000 mensen om het leven gekomen. Ook is er flink geïnvesteerd in de politie, omdat de bendes beschikken over het modernste wapentuig.